bli massör

Vill du också bli massör? Tänk på detta först.

Att bli massör är något som jag funderat på under riktigt lång tid. Jag har alltid varit intresserad av hälsa och välbefinnande dels för egen personlig del men också för att kunna hjälpa andra till att må bättre, fysiskt och mentalt. 

Det var med andra ord en väldigt bestämd och otroligt taggad Amelie som till slut kom till skott med att bli massör hos Massage & Spaskolan, detta efter att ha fått rekommendationer av vännen Anna som också gått utbildningen samt efter att som vanligt själv varit riktigt noga med min research.

Jag vet inte om mitt mål med min utbildning till att bli massör kommer att innebära att jag kommer att jobba som massör i framtiden eller inte eller om jag kommer att använda mina nya kunskaper till att kunna massera nära och kära, det får helt enkelt framtiden utvisa. Något som dock står klart är att kunskaper inom ett ämne som man är oerhört intresserad av aldrig någonsin kommer att vara tunga att bära.

Just utbildningar inom hälsa och välbefinnande, som exempelvis massör, hälsocoach, PT, kostrådgivare, är alla utan tvekan yrken som ligger helt rätt i tiden och som fler och fler också väljer att utbilda sig inom. 

Med mina nya kunskaper samt så här efter avslutad utbildning till massör så känner jag också att jag har en del ess i skjortärmen till alla er andra där ute som också funderar på att bli massör eller som vill gå någon annan riktigt spännande utbildning inom området hälsa och välbefinnande.

Så till dig och alla andra som brinner för att kunna hjälpa andra till en bättre hälsa och högre livskvalitet, här får ni nu mina absolut bästa tips när du ska välja rätt massageskola.

Tips när du ska välja rätt massageskola

1. Bli massör hos en massageskola som erbjuder mindre klasser.

En av de absolut viktigaste sakerna för mig i valet av utbildare var att jag kunde få rätt vägledning och support i varje moment som lärdes ut, detta fick jag också verkligen till 100% hos Massage & Spaskolan. Med 1-2 lärare per klass och med max. 8 elever per klass (vi var 6 elever i min lilla klass) så fanns det alltid minst en lärare som kunde visa och korrigera rätt teknik och ergonomi i minsta lilla steg av behandlingen som gavs.

Vad jag själv har sett genom att jämföra olika massageskolor med varandra så är detta också något som Massage & Spaskolan är helt unika med. Det säger sig annars mer eller mindre självt att andra utbildare och lärare kan ha det svårt att hinna med att hjälpa alla elever om det bara skulle finnas en enda lärare på inte så sällan stora klasser på 30-40 elever.

Utan att nämna några särskilda större skolor eller utbildare vid namn så vet jag genom flera som numera är mina kollegor att jag själv har lärt mig extremt mycket på 10 intensiva dagar och till och med mycket mera än vad flera kollegor känner att de gjorde under flera månader på sin utbildning till massör, detta just på grund av att de gått i stora klasser med en enda lärare.

2. Läs elevrecensioner.

En viktig detalj för alla som vill bli massör är att läsa vad tidigare elever säger som sina utbildningar hos respektive skola. Läs elevrecensioner på Facebook, Google eller Trustpilot för att få objektiva tankar och information om alla de utbildare som finns att tillgå.

3. Vilken typ av utbildning till massör vill du gå?

Vill du utbilda dig till massör för att lära dig att massera för eget bruk eller för att lära dig ett helt nytt yrke? Här är det alltid bra att på förhand se över vilka olika typer av utbildningar som de olika massageskolorna har att erbjuda.

4. Vart finns skolan någonstans? Bör du fokusera på en intensivutbildning eller på att studera helt- eller delvis onlne?

Alla bor inte rent geografiskt nära den eller de utbildare som finns att tillgå. Kostnader för resor till och från skolan kan förekomma och kanske till och med kostnader för boende om man skulle behöva bo nära skolan i omgångar. 

Jag själv valde att gå min utbildning på Gran Canaria då Massage & Spaskolan dels erbjuder detta men där deras utbildningar också kan gås helt eller delvis online, vilket också är en stor fördel om du inte kan eller vill resa bort överhuvudtaget för att gå din utbildning till massör.

För mig så passade det perfekt att gå utbildningen på Gran Canaria då jag först och främst kunde gå en riktigt bra utbildning samtidigt som jag också fick möjligheten att kunna kombinera denna med härlig värme, sol och bad.  

Att kunna njuta av solens sköna strålar på en solstol vid poolen samtidigt som man pluggade anatomi eller massagebehandlingens genomförande kändes verkligen lyxigt och var också något som passade mig helt perfekt.  En extra stor eloge också till skolan som dessutom hjälpte mig att hitta ett rabatterat hotellboende bara 5 minuters kort promenad från skolans kurslokaler.

En stor fördel annars för alla som istället föredrar att gå en massageutbildning online är ju såklart den att man även sparar pengar genom att man slipper kostnader för resande och boende samt att man heller inte behöver ta ledigt från ett eventuellt arbete. Detta gör att man fortsatt kan ha kvar sin vanliga inkomst samtidigt som man studerar samt att man även kan studera helt efter vad som passar ens egna schema och vardag.

5. Tillkommer några andra kostnader?

Se över vad som faktiskt ingår i massageutbildningen som du är intresserad av. Hos vissa utbildare så kan kostnader tillkomma för kurslitteratur, prov eller förbrukningsmaterial. För mig så ingick allt detta redan i utbildningens faktiska pris.

6. Jämför priser.

Jämför massageskolornas priser med varandra. Priserna kan många gånger variera rätt så mycket från skola till skola och här finns utan tvekan gott om pengar att kunna spara bara genom att man tar lite tid att jämföra skolornas kursavgifter med varandra.

7. Vilka kursdatum finns att välja på för dig som vill bli massör?

Hos många massageskolor så finns enbart ett par olika kursdatum att välja på, inte så sällan så finns en utbildning till massör som börjar på vårterminen och en utbildning till massör som börjar på höstterminen. 

För många som funderar på att gå någon av alla utbildningar till massör som finns tillgängliga så kanske inte detta fungerar på grund av hur ens egna schema och vardag ser ut. En ytterligare stor anledning till att jag själv valde just Massage & Spaskolan är att man erbjuder flexibla kursdatum efter elevernas önskemål. 

Tänk även på detta när du vill bli massör

Drömmen om att gå en utbildning till massör finns hos många i vårt avlånga land. Att hjälpa andra till ett större välmående och en högre livskvalitet är såklart ett otroligt roligt och givande jobb men det finns även några saker som man heller inte får glömma bort mitt i allt.

  • En utbildning till att bli massör kan vara fysiskt krävande, detta gäller inte minst om du som jag väljer att gå en intensivutbildning. Det var tuffa studier under 10 dagar i sträck och jag kan lugnt säga att jag var ordentligt mör i kroppen under och efter denna tid. Att vara i fysiskt bra form är med andra ord en ordentlig fördel när du väljer att gå en mera intensivutbildning till massör.
  • Precis som att utbildningar till massör kan vara tuffa så kan såklart massöryrket i sig också vara slitsamt i det långa loppet. Kan man kombinera yrket med ett annat kompletterande yrke som exempelvis PT, kostrådgivare, spaterapeut eller liknande så blir arbetet mera omväxlande och man sliter heller inte lika hårt på sin egen kropp.
  • Att investera i en bra massagebänk av hög kvalité är viktigt. Jag har själv köpt mig en massagebänk från svenska Tarsus som är av samma modell som vi också använde oss av på utbildningen. Min massagebänk var också en modell som lärarna rekommenderade och som jag är toppennöjd med att ha köpt.

Bli massör och jobba som din egen

För många som väljer att plugga till massör så finns drömmen om att jobba som egen företagare. För andra så kan målet vara att bli anställd eller att använda sin utbildning till att hjälpa nära och kära med deras onda och stela muskler, precis som jag varit inne på sedan tidigare. Något som jag också tycker är värt att belysa ytterligare är att massörer, oavsett om man är egen företagare, anställd eller behandlar sin familj, enbart jobbar med allmänna muskelrelaterade problem i målet att kunna ge främst avkoppling och smärtlindring.

Att man kan praktiskt kan ge en riktigt bra och kvalitativ massagebehandling är vad allt handlar om. Att man sedan inte kan kroppens +600 muskler och alla dessa latinska namn är i sammanhanget inte lika viktigt utan är istället något som man kan lära sig efterhand om man ens skulle ha ett intresse för att lära sig detta.

Skaffar man sig en kunskap av de stora muskelgrupperna i kroppen så räcker detta mer än väl, något som du också kommer att få lära dig hos Massage & Spaskolan. Så för alla er som på förhand oroat sig för att man måste lära sig kroppens alla muskler på latin, ni kan sluta oroa er nu.

Du kommer ytterst sällan (och troligtvis aldrig någonsin) få in klienter som säger att ”jag vill ha behandling vid fästet av processus mastoideus för jag har ont i Sternocleidomastoideus” eller jag har ont i ursprunget från Levator Scapula utan klienterna som kommer att komma till dig på behandling kommer istället att säga ”jag har ont där”, ”vad beror det på?” och ”kan du hjälpa mig?”.

Skulle man sedan få in klienter som ställer medicinska frågor som du inte har kunskap om så är det självfallet helt okej att upplysa sin klient om att man man inte har svaret på detta och att man inte är läkare utan istället massör som behandlar lättare och allmänna muskelproblem.

Att jobba som massör kan vara tufft fysiskt som jag också varit inne på sedan tidigare men det ger också så otroligt mycket tillbaka i form av feedback och den uppskattning som man får från nöjda och tacksamma klienter. En utbildning till att bli massör är också en otroligt värdefull utbildning som du alltid kommer att bära med dig i framtiden och som alltid kommer att ha massor av nytta av.