utomhusträning

Träna utomhus i höst och vinter!

Att röra på sig och hålla flåset uppe under hela året är viktigt för många, det är inte alltid lika lätt att hålla i dock. Att ta sig till gymmet eller att boka det där passet kanske inte blir av och man hamnar istället i soffan framför en bra serie. Men det behöver inte vara så jobbigt, vi behöver faktiskt inte ta oss till gymmet. Vi har ju världens bästa träningsmöjligheter utanför dörren, nämligen naturen.

Tips för ett bra träningspass utomhus

  • När vi tränar utomhus får vi, förutom ett bra träningspass, dessutom en massa frisk luft, vilket bidrar till vårt välmående. Om man tycker om löpträning så är det ett utmärkt sätt att få upp flåset på, vill man ha lite utmaning kan man löpträna i backar. Då jobbar man med styrkan i benen och man tränar också upp sin kondition vilket gör att man orkar mer och mer. Innan man börjar löpa i backar är det bra att värma upp med en lugn joggingtur på några kilometer.
  • Om man vill varva sin löpning med lite styrka kan man gör armhävningar mellan eller efter löppassen. Man kan börja enkelt och sätta händerna mot en stor sten eller ett träd, vill man ha en tuffare träning kan man ha fötterna uppe på en sten eller en bänk. När man gör sina armhävningar är det bra om man orkar göra 10-20 stycken och man ska även spänna sin mage och titta ner i marken.
  • Vill man ha lite träning för magen är planka med ben-drag en effektiv och rolig träning. Man står med raka armar i plankposition och med en rak kropp. Sedan drar man in vartannat ben diagonalt under sig, detta upprepar man med fördel 10-20 gånger på varje ben. För en enklare träning har man händerna på en bänk eller sten och vill man ha lite utmaning jobbar man med händerna på backen.

Intervallträning utomhus

intervallträning är en perfekt träning att göra utomhus. Den är både effektiv och rolig, den gör också så att man får upp konditionen fortare. Om man vill komma igång med intervallträning kan man börja med med fem minuters uppvärmning och sedan fortsätta med tjugo minuter där man låter vägen bestämma intensitet.

Man kan växla mellan korta och långa intervaller och ha pauser mellan som också växlar i tid. Både pauser och intervaller ska variera från tjugo sekunder upp till två minuter. Man kan välja mål utomhus för att göra det enklare, till exempel ett träd eller en lyktstolpe man spurtar mot för att sedan sakta ner och låta pulsen sjunka. Sedan hittar man ett nytt mål, gärna med lite längre avstånd den här gången och upprepar. Intervallträning handlar i lätta drag om att varva hög intensitet med lägre intensitet.