Klassisk korvstroganoff – En Absolut favorit för alla i familjen
Klassisk korvstroganoff är bland det godaste som finns, värmande rätt som passar alla åldrar! Vi alla introduceras av rätten antingen hemma eller av skolans korvstroganoff, man kan verkligen göra rätten på så många olika sätt enkel som attan på bara ketchup, grädde och falukorv med ris eller lite mer fancy korv stroganoff med champinjoner, persilja, crème fraiche, dijonsenap och andra godsaker! Detta är hur som haver mitt favoritrecept som jag alltid blir tvungen att dela med mig av!
Ingredienser klassisk korvstroganoff
- 800g Falukorv – (gärna 70% så det blir lite tuggmotstånd)
- 1 stor gul lök eller 2 små
- 300g Champinjoner – (Valfritt. färska är alltid godast men använd på burk om du har det!) När du köper champinjoner så köp gärna de som är lite mindre, då kan du skiva hela champinjonen utan att behöva dela den så du får de där fina champinjonskivorna)
- 5 msk Tomatpuré
- 400g tomater – (Passerade, krossade eller finkrossade, använd det du har helt enkelt!)
- 1 Schyst matsked Dijonsenap (minska om det är små barn som ska äta)
- 2 Köttbuljongtärningar – (Går minst lika bra med grönsak eller kyckling om det är det man har hemma) har du fond på flaska? använd det!
- 3dl Vispgrädde – (36-40% funkar alltid bäst. spä hellre med vatten eller mjölk istället för att köpa lågfettsvarianter, reda kan du göra med maizena eller potatismjöl)
- 3dl yoghurt – ( valfri kvalisort! Grekisk, Smetana, gräddfil. ta det du har eller det som är på extrapris! vad vi vill åt är syra)
- 1 tsk paprikapulver
- Ett par varv med pepparkvarnen – (smaka av tills du är nöjd, men ät inte upp allt, Vit eller svart, oavsett blir lika gott!)
- 1 tsk salt
- Smör att steka i (olja eller flytande smör går lika bra)
Hur du gör
- Starta stekpannan eller grytan på 5/9 och låt pannan bli varm medans du förbereder falukorven. anledningen till detta är att stekpannan inte tappar lika mycket temperatur när vi går ner med falukorven om den har fått bli genomvarm upp i kanterna innan vi tillsätter korven. det ger en jämnare stekyta och du slipper bränna mitten medans ytterkanten knappt blir kokt!
- Börja med att strimla falukorven, skär det inte för smått. det är ju trevligt att få tugga lite. vii säger 1-1.5cm tjocka skivor sen delar du dem i 3 så det blir strimlor.
- Höj stekpannan till 7/9 och tillsätt falukorven, stek den tills den får en fin färg. här behöver du inte krydda något då falukorv är en färdig produkt!
- Medans du steker falukorven hackar vi löken(gärna grovt det är gott med lök) och skivar champinjonerna om du väljer att ha med dem samma där, gärna lite grövre så de håller ihop!.
- När falukorven fått fin yta tar du upp den från stekpannan, lägg den på valfritt fat eller i skål så länge. Gå ner med löken direkt efter. Är du inte redo för det så ta av stekpannan från värmen så länge så du inte bränner pannan!
Våga arbeta med temperaturen! – den behöver inte gå på full patte hela tiden!
- Vrid ner temperaturen på pannan till 6/9
- När löken fått lite färg och blivit mjuka och genomskinliga(ett krav för att barn ska tycka att lök är gott) går du ner med de skivade champinjonerna och steker dem tillsammans med löken.
- När champinjonerna har börjat få fin färg tillsammans med löken kan du tillsätta paprikapulvret (tycker du inte om paprikapulver så går det bra att skippa) vänd om en gång och låt det fräsa med i 20 sekunder innan du tillsätter tomatpurén och rör om tills det är jämt fördelat stek detta i 30s-1minut beroende på värme.
- Nu tillsätter vi ett glas vatten och smular ner buljongtärningarna, låter det koka ihop och tillsätter tomaterna, senapen och grädden
- Krossa 1 liten vitlöksklyfta, riv eller hacka går lika bra och ha ner den i grytan.
- Smaka av och smaksätt med salt och peppar!
- Tillsätt hälften av yoghurten (Vi sparar resten till att använda som toppning) det är så otroligt gott med lite kall yoghurt till en gryta.
- Smaka av ytterligare en gång och justera, hell sen tillbaka falukorven i grytan!
- Vioala! Kanske världens godaste väldigt, en klassisk korvstroganoff!
Att tänka på när du lagar mat
När vi lagar mat så är det viktigt att förstå att det är din rätt och det är du som är kocken! använd det du har hemma, lite mer eller mindre av något spelar inte så stor roll. lök går att byta mot annan lök, syra kan vara annan syra osv, mejeri går ofta att byta mot annan mejeri av samma typ. Forma receptet och gör det ditt!
Glöm inte syran!
Tips på syror många missar, något många missar i maten!
- Spadet från gurkan i kylen
- Har du inlagda jalapeños? ta det spadet!
- Olika sorters inläggningar? använde det du har!
Har du ingen yoghurt och bara grädde? tillsätt extra syra! det kan vara citronjuice, äppelcidervinäger eller ett av tidigare nämnda alternativ!
Viktigt att tänka på när du lagar mat är som vi nämnde innan, det är du som är kocken! oavsett om vi följer exakt samma recept så kommer maten att smaka lite annorlunda efter som vi steker och kokar olika länge, använder olika temperaturer osv. Nu är detta ditt recept och din mat! Jag hoppas du är nöjd med resultatet, för det blir minsann jag varje gång!
Tillbehör till klassisk korvstroganoff
Vad har vi då till denna underbara skapelse du precis slängt ihop med all din kärlek? Pressad potatis är väldigt gott men helt vanligt kokt lång kornigt ris är nog det vi alla känner igen när det kommer till klassisk korv stroganoff! ta av det du har hemma, det behöver inte vara krångligare än så när du lagar klassisk korvstroganoff! det finns nog ingen maträtt som kännetecknar lycka i skolan som när man kunde läsa korvstroganoff på menyn, en solklar favorit även på äldre dar! Strogge til alla!
Lycka till i köket! // Amelie
Bild kommer nästa gång jag lagar receptet!