soppa

Höstens godaste sallader och soppor

Hösten är här och allt vad den har att erbjuda. För många innebär den att mysstrumporna åker på, brasan tänds och man sjunker ner i soffan med en god bok eller en bra film på tvn. För andra betyder det långa och härliga promenader tillsammans i skog och mark. kanske har man fikakorgen under armen och rykande varm choklad i termosen.

Hösten bjuder på en hel del primörer som man kan plocka själv. Kanske har man ett växthus där man odlar en massa gott. Kantareller brukar många ge sig ut och plocka på hösten och även majs. Har man en egen odling kanske man även kan njuta av zucchini, kål och pumpa. Oavsett vilket så är höstens primörer perfekta att göra både mustiga soppor och goda sallader av.

Värmande soppor som väcker smaklökarna

Att laga en mustig och rykande het köttsoppa under hösten är en riktig klassiker. Fördelen med en köttsoppa är att den kan varieras i all oändlighet. Ofta tar man vad man har och stoppar i sin soppa och kryddar med de kryddorna man tycker om. Chili är fantastiskt gott att ha i och gör att det blir lite sting på soppan. Den serveras med fördel tillsammans med nybakat bröd och ett gott sällskap.

Har man varit ute i skog och mark och haft turen att hitta kantareller är det fantastiskt gott att göra en kantarellsoppa som alternativ till de klassiska toasten med kantarellstuvning på. En klick grädde och en skvätt vitt vin i soppan sätter guldkant på hela soppan och gör att den smakar ljuvligt. Ett torrt och friskt vin passar utmärkt till soppan.

Sallader med höstens primörer

Även om hösten kanske inte är en sallads månad så som sommaren är så finns det många trix att ta till för att göra underbart goda höst-sallader. Att byta ut de tunna salladsbladen, tomaten och gurkan till mer matiga alternativ som dessutom är i säsong är ett bra tips. När du gör din höst-sallad så satsa gärna på mycket färger, det ser läckert och inbjudande ut och ju mer färg desto nyttigare är salladen.

Kål i alla former är ett vinnande koncept i höst-salladen, den är en höst-primör och den är billig. Den kan masseras in i olivolja för att göra den mjukare och blandas då även enklare med resten av ingredienserna i salladen. Rotfrukter är både gott och billigt under hösten. De ger en mättande känsla och här kan man experimentera med ugnsrostad sötpotatis, morot, rödbetor och palsternacka att lägga i sin sallad.