Operera åderbråck

Operera åderbråck i benen, mitt jobbiga beslut!

Att operera åderbråck i benen är något som jag länge önskat göra. Åderbråck i benen var annars ett fysiskt och mentalt jobbigt problem som jag hade kämpat hårt med de senaste åren. Att lida från besvär med åderbråck i benen är också ett problem som är mycket vanligare än vad många tror.

Häng med i mitt blogginlägg för läsa hur jag själv gjorde för att få hjälp. Kom ihåg, det finns snabb och säker hjälp att kunna få för dig och alla andra där ute som också vill operera sina åderbråck.

Så uppstår åderbråck i benen

För mig började det med en känsla av tyngd och trötthet i benen, särskilt efter långa dagar på jobbet. Snart nog märkte jag märkliga, svullna vener som slingrade sig under huden på mina ben. Efter att ha gjort lite forskning och pratat med min läkare förstod jag att det var åderbråck.

Åderbråck uppstår när blodet inte cirkulerar effektivt genom venerna. Väggarna i venerna kan bli svaga, och ventiler som reglerar blodflödet kan skadas, vilket leder till att blod samlas i venerna och gör dem större och mer synliga.

Mitt val att operera åderbråck

Min första åtgärd var att boka en tid hos en specialistklinik. De förklarade ner i minsta detalj för mig att åderbråck kan vara mer än bara ett kosmetiskt problem – de kan också orsaka smärta och leda till andra hälsoproblem om de inte behandlas. Jag fick reda på att det finns flera behandlingsalternativ, från icke-invasiva metoder till att man måste operera åderbråck, jag själv behövde få mina åderbråck opererade då mina var så stora och utbredda. 

Resultatet var helt fantastiskt efter att blåmärkena väl hade lagt sig, jag ska dock lägga till att det är ytterst få som behöver operera åderbråck, i de allra flesta fall så får man hjälp med andra behandlingsmetoder som jag kort beskriver här nedan.

En av de främsta metoderna för att behandla åderbråck i benen är genom användning av laser eller mikrovågsvärme. Dessa tekniker riktar sig mot de större venerna, där värmen från lasern eller mikrovågorna effektivt eliminerar problemådrorna. För att hantera synliga åderbråck krävs ofta ett ingrepp där små snitt görs i huden, liknande en konventionell operation. Lokalbedövning tillämpas före detta ingrepp.

Ett annat alternativ är en injektionsbehandling där ett speciellt skum används. Detta skum orsakar att åderbråcken krymper och till slut försvinner helt. Denna metod är mindre invasiv och kräver ingen bedövning, men kan vara något mindre effektiv jämfört med kirurgiska ingrepp. På grund av detta kan upprepade behandlingar vara nödvändiga. Skumbehandlingen är mest effektiv för mindre och mindre utbredda åderbråck.

Mina livsstilsförändringar

Att operera åderbråck var något som jag tänkt på i alldeles för många och långa år, jag är glad att jag äntligen tog mod till mig och gjorde slag i sak. Mitt beslut att operera åderbråck har också gjort att jag känner att jag återfått ett bättre självförtroende och välbefinnande, utöver detta så gjorde jag också flera livsstilsförändringar som har gjort mig gott. De fem viktigaste livsstilsförändringarna jag samtidigt gjorde:

Motion

Jag började med dagliga promenader. Regelbunden motion hjälpte till att förbättra blodcirkulationen i mina ben.

Viktminskning

Jag var något överviktig, så jag arbetade på att förlora några kilon för att minska trycket på benens vener.

Flera mikropauser

Jag såg till att ta regelbundna pauser för att röra på mig, särskilt när jag satt länge vid skrivbordet.

Benen i högläge

När jag vilade, höjde jag benen för att underlätta blodflödet tillbaka till hjärtat.

Kompressionsstrumpor

Ett enkelt men effektivt verktyg jag upptäckte var kompressionsstrumpor. De hjälpte till att minska svullnaden och smärtan genom att ge ett jämnt tryck på mina ben. Det var lite av en utmaning i början att vänja sig vid dem, men snart blev de en del av min dagliga rutin.

Operera åderbråck eller inte samt förebyggande åtgärder

Något jag har fått lära mig är att åderbråck kan återkomma. Så förebyggande åtgärder är lika viktiga som behandlingen. Regelbunden motion, viktbevakning och att använda kompressionsstrumpor är nu en del av min dagliga rutin.

Jag vill också ytterligare en gång belysa att valet att operera mina åderbråck var ett noga genomtänkt beslut på grund av alldeles för långvarigt dåligt fysiskt och mentalt mående. Om du själv är i liknande situation som jag själv var i, kom ihåg att det alltid finns bra och otrolig proffsig hjälp att få mot dina besvär.

1 reaktion på ”Operera åderbråck i benen, mitt jobbiga beslut!”

  1. Pingback: Keto och kosttillskottet som givit mig en bättre hälsa » Läs mera!

Kommentarer är stängda.