Världens godaste morotskaka
Det finns vissa bakverk som aldrig går ur tiden, och morotskakan är definitivt en av dem. För mig har den alltid varit en klassiker, men nyligen bakade jag den hemma och insåg verkligen hur uppskattad den är. Det blev succé när jag bjöd på den – både min pojkvän och våra vänner tog om flera gånger, och jag fick frågan om receptet redan innan vi ens ätit klart.
Det här är berättelsen om när jag bakade världens godaste morotskaka, hur den mottogs och såklart receptet du kan följa för att göra den själv.
Doften av nybakad morotskaka
Jag älskar när köket fylls av den varma, kryddiga doften av kanel, ingefära och nybakat. Det är något speciellt med att kombinera enkla ingredienser som morötter, socker och mjöl och få fram en kaka som är så saftig och smakrik. När jag satte in kakan i ugnen var förväntan redan stor – och jag kunde knappt vänta på att få bre på den där ljuvliga frostingen.
Reaktionen när jag bjöd på kakan
Vi hade en lugn kväll hemma efter en liten utflykt, och jag tänkte att det var rätt tillfälle att överraska med något extra gott. När jag serverade kakan var det först tyst runt bordet – sedan började leendena sprida sig. “Oj, den här var riktigt bra”, sa min pojkvän medan han tog en ny bit. Vännerna som var med bad om receptet direkt, och det är alltid det bästa betyget.
Det här är verkligen världens godaste morotskaka – och jag är övertygad om att du också kommer att få höra samma sak när du bjuder på den.
Recept på världens godaste morotskaka
Ingredienser till kakan
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk kanel
- 1 tsk mald ingefära
- 1 krm salt
- 1 ½ dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
- 4 dl fint rivna morötter
Ingredienser till frostingen
- 200 g färskost (t.ex. Philadelphia)
- 75 g smör, rumstempererat
- 3 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form (ca 24 cm) med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
- Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och sikta ner i smeten.
- Häll i oljan och de rivna morötterna, rör om försiktigt tills allt är blandat.
- Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter. Känn med en sticka – den ska vara torr när kakan är klar.
- Låt kakan svalna helt innan du brer på frostingen.
- Gör frostingen genom att vispa ihop färskost, smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig glasyr. Bre jämnt över kakan.
Tips: Dekorera gärna med lite rivna morötter, citronzest eller hackade valnötter för en extra touch.
Varför just den här morotskakan är bäst
Det som gör denna kaka så speciell är balansen. Den är lagom söt, har en härlig kryddighet och blir så där saftig som en morotskaka ska vara. Frostingen är len och lite syrlig, vilket bryter av perfekt mot kakan. Det är en kombination som gör att man alltid vill ta en bit till.
Att dela glädje genom bakning
För mig är bakning inte bara att följa ett recept. Det är att skapa något som kan sprida glädje och göra en stund tillsammans lite mer speciell. När jag bakade världens godaste morotskaka kände jag precis det – och jag är glad att få dela både receptet och upplevelsen här.