Aktivt kol i hudvård och i populärkultur

Ända sedan 1800-talet då man för första gången officiellt sett upptäckte hur man framställer aktivt kol har det varit ett uppskattat inslag inom en mängd olika industrier och branscher. Idag är det framför allt inom hudvård och hälsa du kan hitta denna ihållande trend. 

Vad är aktivt kol?

Aktivt kol tillverkas av olika material som är rika på kol, såsom bambu, kokosnötsskal, olivkärnor, och naturligtvis kol. Bambu sägs dock vara det alternativ som är mest skonsamt för miljön, då det är en hållbar kolkälla med stor ytarea.

Materialet hettas upp utan syre till en mycket hög nivå, så kallad förkolning. Därefter aktiveras kolet, vilket gör det mer poröst samt förbättrar dess egenskaper i syfte att optimera dess adsorptionsförmåga.

Adsorbering är en process som fungerar lite som magnetism: en substans drar åt sig en annan. Vad gäller aktivt kol är det just kolet som på grund av sin negativa laddning attraherar partiklar med en positiv laddning, som till exempel fett och smuts som finns i huden.

Hur fungerar aktivt kol?

Istället för att din kropp tar upp alla kemikalier och toxiner (giftiga ämnen), binder alltså kolet dessa. För att detta aktiva kol är så pass poröst kan det adsorbera otroligt många olika ämnen och partiklar, varför användingsområdena är många och varierande.

Efter att kolet har dragit åt sig dessa positivt laddade partiklar tvättas det bort, om det gäller exempelvis tandkräm eller ansiktsmasker, eller spolas ut, om man använt det till att rena vatten till exempel. De giftiga och oönskade partiklarna förs då med ut tillsammans med kolet.

Var används aktivt kol?

Förutom att aktivt kol länge använts inom sjukvård, som motgift vid förgiftning, och för att rena vatten som innehåller kemikalier, bekämpningsmedel eller rester av giftiga avfall, har det på senare tid fått stor uppmärksamhet inom hälsa och skönhet.

Nuförtiden kan du hitta produkter innehållande aktivt kol i nästan vilken matbutik som helst, då det finns i alltifrån tandkrämer till kosttillskott.

Vid det förstnämnda, munvård alltså, kan du hitta tandkrämer och blekningsmedel som rengör tänderna från missfärgningar från till exempel kaffe, utan att emaljen förstörs – något som annars brukar vara svårt att undvika vid tandblekning.

Kolet används också flitigt när det kommer till hudvård; det finns ansiktsmasker, rengöring, krämer och mycket mera, för alla olika hudtyper och tillfällen.

Med en kolmask rensas huden från smuts och gifter, vilket gör den fri från pormaskar och för mycket talg. Den minskar även överflödig olja och gör huden klarare och mattare.

Produkter med aktivt kol kan användas av vem som helst, inte bara de med fet eller aknebenägen hy. Så oavsett hudtyp, tänder eller kanske vatten i kranen finns det något som passar alla!