Askorbinsyra i hudvård – varför används det?

Askorbinsyra är en form av C-vitamin som finns i framförallt frukt och grönt, men också i form av tabletter och pulver.

På senare tid har också askorbinsyra blivit en allt vanligare ingrediens i hudvårdsprodukter på grund av dess många positiva egenskaper den har för huden.

Askorbinsyra är en antioxidant som finns naturligt i huden, men nivåerna av den går inte att påverka enbart genom att äta rätt och ta kosttillskott. Därför har det utvecklats olika produkter som innehåller C-vitamin, just för att främja hudens välmående.

Hur fungerar askorbinsyra?

C-vitamin, alltså askorbinsyra, har en mängd olika funktioner i kroppen och huden, inte minst bygger den upp immunförsvaret och därigenom minskar risken för infektioner och förkylning. Den gör det dessutom lättare för kroppen att absorbera olika näringsämnen, som till exempel zink, järn och vitamin B9.

Askorbinsyra har även en viktig roll vid bildandet av kollagen, som är en mycket vital del i bindväven. När vi blir äldre minskar mängden kollagen i kroppen, vilket gör att huden blir mindre fast och rynkor blir synligare.

Kollagenets nedbrytningsprocess påskyndas även av den oxidativa stressen, som uppstår av framförallt fria radikaler, men ökad produktion av kollagen, och neutralisering av dessa radikaler, gör istället huden fastare och mer stabil, samt bevarar huden jämnare.

Jämn hy kan även uppnås genom att C-vitaminet minskar produktionen av melanin, vilket det gör genom att hålla tillbaka av ett enzym vid namn tyrosinas.

På samma sätt minskar också produktionen av NfkB, vilket främjar hudens reaktion på inflammationer, genom att den får lättare att återhämta sig och bättre läker sår.

Askorbinsyra som solskydd

Det förefaller sig inte särskilt konstigt att askorbinsyra blir allt vanligare i hudvård, när man börjar inse hur många fördelar den faktiskt har.

Utöver de ovan nämnda har den också en positiv påverkan på huden vid exponering av solljus, då den ger bästa möjliga skydd mot UVA om den verkar tillsammans med UV-skydd.

Viktigt att notera är dock att askorbinsyra inte kan användas istället för UV-skydd, som solkräm eller liknande, utan bara fungerar som komplement.

För trots att den har en skyddande egenskap och minskar risken för skador på cellerna, är den inte tillräcklig mot solens strålar.

Vilken produkt ska jag välja?

Askorbinsyra går att köpa antingen i kombination med liknande antioxidanter, eller ensam. Om du väljer det sistnämnda alternativet behövs dock en koncentration på minst 15 procent för att den ska ge önskad effekt.

Det finns hur som helst en mängd olika typer av hudvårdsprodukter som på sina sätt anpassar sig till hudtyper och behov.