spara i aktier

Många vill spara i aktier och kryptovalutor

Att spara pengar och ha en buffert om någonting oförutsett händer har de flesta av oss fått höra sedan barnsben att man måste ha. Många av oss sparar pengar från vår lön varje månad för att ha till en regnig dag. En del sparar till en resa man vill göra och någon kanske sparar till något man vill kunna köpa framöver. Oavsett vilket så är ett sparande bra att ha och något vi bör prioritera in i vår budget och inte rucka på. Hur vi sparar ser lite olika ut, en del sparar på banken med låg eller ingen ränta, andra väljer att spara i aktier och en del kanske har pengarna under madrassen eller i spargrisen på skrivbordet.

Spara i aktier

Att spara i aktier är det väldigt många som redan gör och intresset för aktiesparande bara ökar och ökar, precis så som Uppsalas.se bland annat har rapporterat om sedan tidigare. Aktiesparandet har varit en gynnsam form att spara historiskt sett och gjort att man fått avkastning på både lång och kort sikt. Stockholmsbörsen har faktiskt stigit med cirka 15 procent per år under de senaste 25 åren. När man sparar i aktier är det dock viktigt att man förstår att aktiebörserna minskar i värde under enskilda år. När man sparar i aktier betyder det att man äger en andel i ett företag.

Man får avkastning på sina aktier när man säljer dem om aktiekursen har gått upp eller via en årlig utdelning. Att börja spara i aktier behöver inte vara så svårt, det först man ska göra är att välja en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto. Sen är det dags att hitta lite inspirationssidor för att hitta aktier att investera i. Man kan med fördel köpa flera aktier för att sprida risken lite. Att månadsspara och spara i aktier löpande kan också vara en god idé.

  • Tänk också på att inte köpa aktier eller andra typer av tillgångar för mer än vad du faktiskt har råd med. Att låna pengar till att köpa aktier är inget jag rekommenderar någon att göra.
  • Tänk alltid långsiktigt när du vill spara i aktier eller i andra tillgångar. Att göra snabba klipp kan fungera vid få enstaka tillfällen men är sällan en metod som är lönsam och framgångsrik över sikt.
  • Läs och lär dig mera om att spara i investeringar. Håll dig stadigt uppdaterad om vad som händer och sker i branschen.
  • Att blir framgångsrik i att spara i aktier kräver tålamod, kunskap och is i magen. 

Spara i kryptovaluta

Kryptovaluta är en valuta som inte styrs av en centralbank utan är en virtuell valuta. Den stiger och sjunker beroende på efterfrågan och utbud. Den används främst för spekulation men kan också användas för betalning. Den populäraste kryptovalutan är bitcoin och det är också den vanligaste för svenskar att investera i.

Att handla kryptovaluta har blivit enklare och det finns många plattformar för att komma igång. Det finns två olika sätt att handla kryptovaluta på, antingen via ett certifikat hos en mäklare eller att köpa själva kryptovalutan. När du köper ett certifikat hos en mäklare äger du inte kryptovalutan utan du äger certifikatet som följer kursen på valutan. När du köper den faktiska kryptovalutan är det lite krångligare men samtidigt ett bra sätt att lära sig hur kryptovalutor fungerar.