sömnbesvär

En god natts sömn är guld värt

Tiotusentals svenskar lider av besvärliga sömnproblem. Att få sova ordentligt på nätterna är en förutsättning för att vi ska orka med vårt liv på dagarna. Sover man dåligt går det ut över ens välmående såväl som ens humör.

Det blir svårt att fokusera på sina arbetsuppgifter och att hålla energin uppe en hel arbetsdag när man saknar sömn är tufft. Tyvärr är det många av oss som har problem med sömnen och som nästan aldrig sover en hel natt utan bli störda i sin sömn. Hur kan man då hjälpa sig själv med sömnen? Det finns en del knep man kan ta till och en del saker man kan investera i för att förbättra sin sömn.

Tips för att sova gott om nätterna

Tillhör man en av dem som sover dåligt på nätterna finns det en del saker som kan vara bra att tänka på för att få en god natts sömn. Det första man kan göra är att se till så att man får mycket dagsljus under dagen, gärna på förmiddagen. 

Vår dygnsrytm hänger samman med ljuset och utsätts man för mycket dagsljus så har man en högre vakenhet som gör att man blir trött när mörkret faller. Undvik surfplattor och datorer de sista timmarna innan läggdags, de sänder nämligen vakenhets signaler till hjärnan.

Träning är ett annat hett tips för att kunna sova bättre om nätterna. Undvik dock att träna sent på kvällarna eftersom det kan ha motsatt effekt då adrenalinet är högt efter ett träningspass. När man sover dåligt undviker man gärna aktiviteter på dagarna som kräver energi. Gör inte det, gör tvärtom mycket av det som kräver energi eftersom det gör dig trött och kan bidra till en god nattsömn.

Att tänka på sitt mat och dryckesintag kan också vara en bra ide. Undvik gärna te, kaffe, cola och alkohol eftersom det innehåller koffein som har en sömn-hämmande effekt. När du dricker alkohol kan du i vissa fall visserligen somna fortare men sömnen blir gärna störd och inte så djup som den borde bli.

Investera i din sömn

Som sagt finns det en hel del knep att ta till för att sova gott om nätterna. Att investera i en bra och ordentlig säng som passar ens kropp och vikt är väldigt viktigt. Ta gärna hjälp av en expert i sängbutiken när du ska välja ut en ny säng. 

Även kuddar är bra att lägga lite tanke bakom. Den ska vara bekväm och ergonomisk riktig och hjälpa dig att hålla en god ställning hela natten. Tänk också på att köpa sängkläder som du trivs med, som inte är för varma som gör att du vänder och vrider på dig under natten. Som sagt en god natts sömn är guld värt för välbefinnandet.