Ge ditt hem ny karaktär med runda fönster

Runda fönster är något vi blivit totalt kära i. Min kille och jag är på väg att renovera ett litet hus som vi fick av mina föräldrar i somras. Det är så OTROLIGT många detaljer att tänka på men det är samtidigt väldigt roligt att testa på ett sånt här projekt. Huset är litet, mer en stuga, och i helt ok skick. Vi har konstaterat att grunden och väggar samt tak kan behållas som det är, så egentligen är det mest utseendet och att ”skapa” en insida vi sill ha. Väldigt spännande hur slutresultatet kommer att bli 🙂

Det som jag främst sitter med nu och kikar på sidor kring är fönster och särskilt som sagt runda fönster som vi blivit stormförtjusta i. Jag hade ingen aning om att det fanns så mycket att välja på. Jag har diskuterat med leverantörer och våra hantverkare och fått en hel del insikt kring det – nu gäller det bara att bestämma sig!

Det är ofta detaljerna som sätter nytt prägel på ditt hem. Nya fönster kan förse hemmet med helt ny stil. Annat material, ny färg och kanske en helt ny form. Med ett eller några få runda fönster får hemmet många gånger en mer personlig stil.

Vid val av nya fönster är det en del faktorer att ta hänsyn till och det är bättre att ge det hela mer tid än att stressa igenom det. Dina fönster ska vara hållbara för användning i många år och det kan bli en stor investering, beroende på hur många fönster du önskar byta ut.

Med varje typ av fönster kommer olika val. Till exempel vilket foder och ram man önskar till fönstret. Det finns däremot alltid tips och råd att titta på, och kanske även rådfråga en specialist inom området. De mest passande tillbehören beror bland annat på det klimat som fönstret ska hålla för och var på huset fönstret ska placeras. 

Ett runt fönster med olika alternativ gällande storlek, material och färg kan på ett enkelt sätt skapa personlig design. Om till exempel fasaden har en ljus färg kan det bli passande med färgstarka fönsterramar i exempelvis blått eller grönt.

Något som jag också verkligen gillar just med runda fönster är att de ger en varm och mysig känsla oavsett vilket eller vilka rum de än placeras i. För mig personligen så innebär runda fönster även ett marint tema och känslan av att man är till sjöss.

Funderar du på runda fönster?

Fönster i olika format och storlekar ger de flesta hus en mer personlig karaktär och mer intressant design. Ett litet runt fönster kan exempelvis vara passande vid mindre utrymmen, och badrum. 

Runda fönster blir allt mer populära och därmed har även dess sortiment utökats. Gällande saker som storlek, val av material och om fönstret behöver vara öppningsbart. Vid de utrymmen det inte behövs vädra ut eller om det finns andra fönster i det utrymmet, kan det vara bättre att välja en fönstermodell som är fast. Fundera på framtida behov och inte enbart på den tillfälliga kostnaden. 

Runda fönster kan även ha en mittpelare, så att det är två halvmåneformade fönster som är öppningsbara. Det blir mindre ljus som kommer in, men denna modell ger istället mer dekor. Dessutom kan det vara bra att endast öppna halva fönstret om det råder mycket vind eller om det är ont om plats i närheten av fönstret. 

Även om fönster främst fungerar för att släppa in ljus i bostaden och att snabbt och enkelt kunna vädra ut i hemmet, så har det allt mer blivit en dekorativ del för hemmet. Både på insidan och utsidan. I dagens marknad finns det ett större utbud att välja mellan. Med stort urval av storlekar på runda fönster kommer fler möjligheter med att skapa en mer unik design på bostaden.

Artikel 2 - runda fönster

Praktiska detaljer att tänka på

Det är lätt att främst tänka på utseendet, men det är ju även viktigt att fundera på vilka praktiska detaljer man behöver tänka på. Om det till exempel är önskvärt med en djupare karm på insidan för att kunna förvara saker vid fönstret eller dekorera med blommor eller annat. 

Visst är det bra när man kan skära ner på kostnaden, som att välja ett fast fönster istället för ett öppningsbart. Däremot behöver man försäkra sig om att det inte kommer skapa problem för att kunna vädra eller att putsa fönstret. Om till exempel ett runt fönster ska placeras i ett badrum och det inte finns andra fönster, kan det vara mer passande att välja ett öppningsbart fönster.

Öppningsbara runda fönster har ofta möjligheter till öppning på olika sätt. Om det ska vara två mindre fönster i ett och då skjuta ut fönstret på utsidan för att vädra ut. Eller är det mer passande med ett vridfönster, som är enkelt att öppna och så kallat låsa fast vid en position. Är det viktigare med hur designen blir eller vad som är mest praktiskt för hemmet?

Investera i god kvalité

God kvalité ger längre hållbarhet för dina runda fönster eller vilken typ av fönster som du än väljer såklart. Så var säker på vilket material och vilka funktioner som fungerar bäst för ditt hem i längden. Fönstret ska kunna isolera bra så du inte riskerar att råka ut för tråkiga vattenskador. Med bra isolering så du slipper du även onödigt höga räkningar samtidigt som materialet ska ge lång hållbarhet. 

Vanligen ser man fönsterramar som har neutrala färger, men på en del hus eller andra byggnader kan det ge en fin dekor genom att välja en annan färg. Antingen för att kombinera med färg på annan del av huset, exempelvis ytterdörren, eller för att skapa en mer personlig stil på huset. Till exempel blå eller gröna ramar på ett vitt hus.

För att kunna uppvisa hur bra fönstret isolerar återges ett U-värde. Ju lägre siffra detta värde har, desto bättre isoleringsförmåga. Och detta ska gälla hela fönstret. Hur bra isolerar karm, båge och ram tillsammans. Med lågt U-värde sparar du på energi, så du får behålla värmen inne i huset. Och i dagens samhälle med den energikris vi nu gått in i så är ju detta en väldigt bra idé.

Regalfonster.se har jag tittat mycket på och som har bra exempel på bland annat just runda fönster, där kan man se mer ingående vilka alternativ som finns för ett runt fönster av god kvalitet men som alltid så finns det mängder av aktörer att välja och vraka emellan. Även om det känns som att du har tänkt på alla detaljer kan det vara en god idé med att få det bekräftat av specialister.