DJI Air 2S

DJI Air 2S- min första drönare

Så många månader som jag funderat, researchat och klurat på om- och vilken drönare jag skulle slå till på. Efter en del tänkande så föll valet till slut på den läckra DJI Air 2S, ett val som absolut inte ångrar idag med tanke vad jag faktiskt fått för pengarna.

I mitt val av drönare så har det varit ett par saker som stått i fokus, nämligen att: 1. Jag ville ha riktigt bra bilder och videos, 2. Jag ville ha en lättnavigerad drönare som det skulle vara enkelt att lära sig att manövrera, 3. Jag ville inte gå all in på priset samtidigt som jag heller inte ville ha något med dålig kvalitet.

För alla som funderar på att köpa en drönare så är det också dessa frågor som jag tycker att man ska ställa sig själv på förhand: Vilka funktioner vill du att din drönare ska ha och vilken budget har du? Häng med på min recension av DJI Air 2S här i artikeln för att se om den även är något för dig eller inte.

DJI Air 2S

Jag jämförde en hel del priser på förhand och kunde hitta DJI Air 2S till bästa pris hos Komplett.se för 10 990:-.

DJI Air 2S drönardelar
Prylar som följer med vid köpet: Batteriladdare, strömkabel, intelligent flygbatteri, USB-C-kabel, RC-kabel (Lightning-kontakt), RC-kabel (USB-C-kontakt), RC-kabel (mikro-USB-kontakt), balansringsskydd, ett par reservstyrpinnar, 3 par propellrar med låg ljudnivå, RC-N1 fjärrkontroll

Min recension om DJI Air 2S

Som jag redan varit inne på så är DJI Air 2S min första drönare någonsin, även om ni som känner mig redan vet om att jag verkligen är en prylnörd ända ut i fingerspetsarna. När det gäller DJI Air 2S så levererar den helt galet bra bilder och videos från luften.

Jag ska även säga att jag förväntade mig att bilder och videos skulle vara riktigt bra med tanke på vad jag läst från andras recensioner och jämförelser av produkten men jag trodde ändå aldrig att bilder och videos skulle vara SÅ jäkla bra, världsklass rakt igenom helt enkelt.

Även när det varit molnigt, mörkt eller blåsigt ute så lyckas den leverera bilder och videos av högsta kvalitet. Den 10-bitars Dlog-M-färgprofilen som är inbyggd i DJI Air 2S kan spela in upp till en miljard färger och gör så att färger och detaljer blir så klara som de bara kan bli. DJI Air 2S är utrustad med en bildsensor på 1 tum, stora pixlar på 2,4 μm och har kapacitet för video på 5,4 K/30 fps och 4K/60 fps vilket såklart optimerar för bilder och videos av bästa möjliga kvalitet.

DJI Air 2S är otroligt lätt, den väger mindre än 600 gram, men känns trots detta ändå otroligt stabil uppe i luften och den är verkligen ett kraftpaket i liten förpackning (DJI Air 2S har måtten: Flygplan= 25.3 cm x 18.3 cm x 7.7 cm.  Hopfälld= 9.7 cm x 18 cm x 7.7 cm. Batteri= 198 gr.

Något som också var viktigt för mig var att jag ville ha en drönare som det inte skulle ta evigheter att lära sig samt att den skulle vara enkel och smidig att kunna manövrera via kontrollen, vilket också är något som DJI Air 2S verkligen är.

När det gäller priset så tycker jag att man får väldigt mycket för pengarna, särskilt när det är riktigt grymma bilder och videos som är i huvudfokus för mig. Visst kan man troligtvis hitta liknande avancerad flygförmåga för ett par tusenlappar billigare men det kommer i sådana fall att ske på bekostnaden av sämre kvalitet på bilder och videos, något som jag inte var beredd att kompromissa med.

Detta är min ärliga recension av DJI Air 2S. Om du köper DJI Air 2S genom att klicka på någon av affiliatelänkarna som du kan hitta här i artikeln så kommer jag att tjäna en mindre provision på ditt köp, priset på ditt köp är dock alltid detsamma.

 

Vad är egentligen en drönare?

En drönare är ett obemannat flygplan som vanligtvis styrs av en person på marken med hjälp av en fjärrkontroll eller datorer ombord. Drönare kan användas för allt från fotografering och videofilmning till målskjutning och övervakning. Det finns också militära drönare som används för att attackera mål och samla in underrättelser.

För alla ni underbara läsare som kanske själva funderar på att köpa en DJI Air 2S eller kanske en helt annan drönare och även har en hel del frågor kring drönare så kommer här en del frågor och svar som jag ställt och själv tagit reda på när jag sökt mer information kring DJI Air 2S och om drönare överhuvudtaget.

När passar en drönare bra?

Drönare används oftast inom militär och brottsbekämpning, men de har också använts för kommersiella och civila ändamål, t.ex. paketleveranser, kartläggning av jordbruk och katastrofhjälp. En drönare kan också passar bra till företag som vill göra reklam för sin verksamhet precis som den passar precis lika bra till bloggare som vill ha schyssta bilder till sin blogg och övriga projekt 😉 🙂 .

Vad kostar en drönare?

En drönare kostar vanligtvis från c:a 1 000 kr och upp till c:a 30 000 kr.

Vilka är fördelarna med att använda DJI Air 2S och andra drönare?

Drönare erbjuder många potentiella fördelar jämfört med traditionella flygplan eller markfordon. De kan flyga på lägre höjd och i trängre utrymmen än bemannade flygplan, vilket gör dem väl lämpade för uppdrag som skulle vara för farliga eller svåra för konventionella flygplan. Dessutom kan drönare utrustas med en mängd olika sensorer och kameror för att samla in data från svåråtkomliga platser.

Är det svårt att lära sig att köra drönare som DJI Air 2S?

Nej, det är inte svårt att lära sig att köra DJI Air 2S eller andra drönare. Som med alla andra saker så ger övning även praktisk färdighet. Det finns några saker du bör tänka på när du lär dig att köra en drönare, till exempel säkerhet och regler, men på det stora hela är det ingen svår process. När du väl behärskar grunderna för flygning kommer du att kunna njuta av alla fantastiska saker som drönare har att erbjuda.

Var får man inte flyga drönare?

Drönare får inte flyga i begränsat luftrum, vilket inkluderar flygplatser och militärbaser. De får inte heller flyga över folkmassor eller på ställen där man kan riskera att skada andra människor, djur eller egendom. Dessutom får drönare inte flyga i närheten av andra flygplan och de får inte flyga i väderförhållanden som kan försvåra synligheten eller kontrollen. 

Hur högt får man flyga med en drönare?

I Sverige får man flyga som högst 120m med sin drönare, undantaget är när man måste flyga över ett hinder.

Vilken drönare ska man köpa?

  • För det första, vad har du för budget? Drönare kan kosta allt från någon tusenlapp och upp till c:a 30 000 kr i varuhus och nätbutiker.
  • För det andra, vad planerar du att använda drönaren till? Kommer du att använda den för fotografering, videofilmning eller bara för att flyga för skojs skull? 
  • För det tredje, vilka funktioner är det du letar efter i en drönare? Behöver du något med GPS eller andra avancerade funktioner? När du har svarat på dessa frågor kan du begränsa dina val och hitta den bästa drönaren för dina behov.

Sammanfattning DJI Air 2S

Designen på DJI Air 2S är väldigt lik andra modeller som man kan finna men det som får den att sticka ut från mängden är dels dess avancerade flygförmåga men framför så är det den fantastiska kvalitet på bilder och videos som den kan leverera och som gör denna drönare så mycket bättre än många andra drönare på marknaden i samma prisklass.

DJI Air 2S har precis som sin föregångare, Mavic 2 PRO, en 1-tums sensor. Dessutom har 1-tums sensorn förbättrats jämfört med Mavic 2 PRO då den numera även har en galet bra högkvalitativ upplösning på inte mindre än 5,4K.

Med 1-tums sensorn på DJI Air 2S får man en bild av högre kvalitet än den som ges av 1/2-sensorn på en annan föregångare, nämligen Air 2. Detta beror på att det finns färre men större pixlar på den förstnämnda. Om man skulle flyga lite närmare ett objekt får man naturligtvis också ett mindre djup på skärpan, vilket såklart även är fullt normalt.

Där Mavic 2 PRO kan spela in 4K med 30 bilder per sekund, så har Air 2S uppdaterats till att kunna spela in upp till 4K 60 och 5.4K med upp till 30 bilder per sekund, något som inte så väldigt många andra drönare kan mäta sig med. DJI Air 2S kan liksom Air 2 och Mavic 2 PRO stanna i luften i nästan 30 minuter, vilket även detta är riktigt bra i jämförelse med många andra drönare på marknaden.

Fjärrkontrollen är samma som den som först introducerades med Mini 2 och senare användes på både Air 2 och DJI FPV-drönare. Den är som jag varit inne på tidigare väldigt enkel att navigera via sin högkvalitativa fjärrkontroll, något som även var en viktig faktor för mig när jag skulle välja drönare.

Air 2S har en upplösning på 20 megapixel och tre fotolägen: enkel, kontinuerlig och automatisk variation. Dessutom finns det ett mycket praktiskt och uppskattat tidsförlopp som kan användas på en mängd olika häftiga sätt. DJI Air 2S har även ett riktigt läcker SmartPhoto-läge som inkluderar HDR-foton och Hyperlight för fotografering i svagt ljus något som en fotonörd som jag själv är fullkomligt förälskad i.

Min slutliga sammanfattning är att DJI Air 2S är drönaren för mig och för dig som främst sätter högkvalitativa bilder och videos i topp på sin prioriteringslista. Är också en avancerad flygförmåga och en drönare som är otroligt lättnavigerad viktigt, ja då är också DJI Air 2S det självklara valet.