Att ta bort mögel från vattenskador är viktigt för att förhindra spridning av mögelsporer och för att skapa en hälsosam inomhusmiljö. Detta är något som jag och min pojkvän själva har tråkiga erfarenheter av från ett tidigare boende som vi köpte för att renovera.
Att agera snabbt när mögel uppstår är superviktigt, något som vi också fick erfara den hårda vägen när vi för drygt 8 år sedan bodde i Frisco Texas under ett par års tid och där vi som affärsidé köpte hus som vi renoverade upp och som vi sedan sålde.
Hur som helst, för många så är våren och sommaren årstiderna här hemma i Sverige när man ofta funderar på att köpa hus. Går du och din andra hälft i samma planer nu när sommaren snart är här? Ja, då är det utan tvekan klokt att låta en duktig besiktningsman göra en ordentligt inspektion av huset ni är intresserade av innan ni sätter planerna i verket så att ni inte köper ett hus som är skadat av mögel.
När det gäller att ta bort mögel från fukt- och vattenskador så är dessa 7 steg alltid lika viktiga att följa till punkt och pricka:
1. Säkerhet
Innan du börjar rengöra möglet, se till att du har lämplig skyddsutrustning, inklusive handskar, andningsskydd och skyddskläder, för att undvika att utsätta dig själv för mögelsporer.
2. Isolera området
Om mögelskadorna är omfattande bör du isolera området för att förhindra spridning av mögelsporer till andra delar av huset. Använd plastfolie och tejp för att täcka öppningar och ventilationssystem i närheten av det drabbade området.
3. Ta bort mögel på drabbade material
Om möglet har angripit byggnadsmaterial som gips, trä eller mattor, kan det vara nödvändigt att ta bort dessa material. Se till att utföra detta på ett säkert sätt och följ riktlinjer för hantering av avfall och sanering.
4. Rengöring av ytor är viktigt när du vill ta bort mögel
Använd en lösning av vatten och tvättmedel eller en speciell mögeldödande rengöringsprodukt för att rengöra ytor som inte kan tas bort. Skrubba noggrant för att avlägsna mögelväxt och sporer. Se till att torka ytan helt efter rengöring.
5. Torkning av området
Efter rengöring är det viktigt att torka det drabbade området ordentligt för att förhindra framtida mögeltillväxt. Använd fläktar, avfuktare eller andra lämpliga metoder för att säkerställa att området är helt torrt.
6. Kontrollera luftfuktigheten
Mögel trivs i fuktiga miljöer, så det är viktigt att hålla luftfuktigheten i ditt hem på en lämplig nivå, vanligtvis under 50%. Använd avfuktare eller luftkonditionering för att hjälpa till att reglera fuktigheten.
7. Sanering av ventilationssystem
Om mögel har spridit sig till ventilationssystemet bör du överväga att anlita professionell hjälp för att sanera och rengöra systemet noggrant.
Tänk även på detta!
Det är viktigt att komma ihåg att stora mögelskador och svåra saneringsarbeten kan kräva professionell hjälp. Kontakta en erfaren saneringsfirma om du är osäker på hur du ska ta bort mögel efter vattenskador i ditt hem.
Faktum är att jag alltid rekommenderar dig att kontakta en duktig saneringsfirma istället för att göra jobbet själv, på så vis så gäller alltid din försäkring samtidigt som du alltid kan vara 100% säker på att jobbet blir riktigt utfört.
Vad kostar det att ta bort mögel?
Vanligtvis så kostar det runt 500 kr-1 500 kr per timme att låta ett certifierat företag ta bort mögel och att utföra allt saneringsarbete åt dig. Vi själva anlitade ett företag som kostade oss 900 kr per timme efter att först noga gjort vår research om företaget. Vi blev toppennöjda med allt från jobbet som gjordes men också med den snabba service, tålamod och proffsighet vi fick i retur.
Om man ändå ska ta en närmare titt på som avgör kostnaden för att ta bort mögel så är det bra att veta om att:
⦁ Kostnaden för att ta bort mögel kan variera beroende på olika faktorer, inklusive omfattningen av mögelskadan, platsen för skadan, typen av mögel, tillgången till det drabbade området och om professionell hjälp behövs. Det är svårt att ge en exakt kostnadsuppskattning eftersom varje situation är unik och kostnaderna kan variera mellan olika företag och regioner.
⦁ För mindre mögelskador och ytor kan kostnaderna vara relativt låga och du kan kanske hantera saneringen själv med hjälp av rengöringsprodukter. Kostnaden för dessa produkter kan variera beroende på var du köper dem och vilket märke du väljer.
⦁ För större mögelskador och omfattande saneringsarbeten kan det vara nödvändigt att anlita professionell hjälp. Kostnaderna för professionell mögelsanering kan inkludera inspektion, sanering, borttagning av skadade material, rengöring av ventilationssystem och åtgärder för att förhindra framtida mögeltillväxt. Priserna kan variera beroende på företaget, platsen, omfattningen av skadan och andra faktorer.
⦁ Det är bäst att kontakta flera företag som är specialiserade på mögelsanering för att få kostnadsuppskattningar baserade på din specifika situation. De kan utföra en inspektion och ge dig en mer exakt uppskattning av kostnaderna. Se till att välja ett företag med erfarenhet och expertis inom mögelsanering för att säkerställa att arbetet utförs korrekt och att problemet åtgärdas på ett effektivt sätt.
Sammanfattningsvis!
Låt alltid de som är proffs på att ta bort mögel utföra saneringsarbetet och återställandet av ditt boende till toppskick igen. Jämför alltid företag och offerter, även om detta kan ta några timmar så är detta välinvesterad tid som inte bara gör att du kan spara en hel del tusenlappar utan som även gör att du är säker på att du anlitar rätt företag för jobbet.
Ett annat bra sista tips på vägen när man ska anlita ett företag för att utföra saneringsarbetet för att ta bort mögel är att ni även tar en närmare titt på sociala medier eller på tex. Trustpilot gällande vad andra kunder säger om de företag som ni själva funderar på att anlita.
Pingback: Vattenskador i hemmet? Tipsen du inte får missa! » Läs detta!